Kožený chce, aby za ním obhájce Korbař přijel na Bahamy

New York/Nassau - Viktor Kožený vyzval svého státem určeného obhájce Martina Korbaře, který ho zastupuje u pražského soudu při procesu kvůli údajné zpronevěře, aby za ním neprodleně přijel na Bahamy. Zakladatel a bývalý prezident harvardských fondů chce, aby se s ním advokát poradil o smlouvách a dalších důkazech, které má podle něho soud k dispozici, ale obhajoba k nim prý nemá přístup. Obvinění Kožený odmítá a své stíhání označuje za politicky motivované.

Kožený dnes vyzval pražský soud, aby jeho advokátovi zpřístupnil veškeré důkazy týkající se případu mnohamiliardové zpronevěry. Jeho právník prý nemá přístup ke smlouvám, které leží zamčené na soudě. Toto tvrzení dnes odmítl předseda senátu pražského městského soudu Dušan Paška. Veškeré důkazy jsou podle něho zařazeny v trestním spisu, který si může advokát kdykoli prostudovat.

Kožený, jedna z klíčových postav československé kuponové privatizace počátku 90. let, je obžalován před pražským městským soudem za účast na zpronevěře majetku v hodnotě 16 miliard korun. Souzen je v nepřítomnosti, protože žije na Bahamách. Odtud se nemůže vzdálit, protože tam stále neskončilo řízení o jeho vydání do USA. To požaduje americká strana kvůli podezřením z korupce státních činitelů v Ázerbájdžánu, které se údajně dopustil s využitím peněz amerických investorů při privatizaci tamějšího ropného průmyslu. Česká republika rovněž usiluje o to, aby jí Bahamy Koženého vydaly, zatím ale není známo, zda příslušná řízení začala.

V elektronickém dopise dal Kožený pokyn Korbařovi, aby požádal soud o odklad výslechu likvidátora Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Zdeňka Častorála a dalších jednání do té doby, než se obhajoba bude mít možnost připravit. Advokát má také u soudu vyzvednout kopie údajně zatajovaných smluv a zveřejnit je na internetu, jak už učinil s textem obžaloby. Podle instrukce svého klienta má Korbař oznámit soudu, že obhajoba trvá na vyslechnutí všech svědků, kteří smlouvy podepsali. Pokud už vypovídali, aby byli předvoláni znovu. Finančník trvá mimo jiné na výsleších bývalého šéfa slovenských operací Harvardu Juraje Širokého, amerického investora Michaela Dingmana nebo kyperského právníka Polakise Sarrise.

Kožený se domnívá, že mezi „zatajovanými dokumenty“ by mohly být také například potvrzení České národní banky, která podle něj schválila převody do zahraničí jako nákup zahraničních akcií, či potvrzení ministerstva financí o schválení přeměny harvardských fondů na akciové společnosti.

Spravedlivé vedení svého procesu Kožený zpochybňuje už poněkolikáté. Krátce po jeho začátku letos v únoru napadl státního zástupce Jaromíra Jindřicha za údajné zatajování důkazů ve prospěch obžalovaného, za opakované lži před soudem a za zneužití pravomoci veřejného činitele. Důkazy obsažené v účetních dokumentech, které Jindřich údajně zatajuje, si podle Koženého má soud vyžádat a vzít v úvahu i bez toho, kdyby je obžaloba nepředložila.