Vědci kompletně zmapovali první ženský genom

Haag - Nizozemští vědci oznámili, že jako první na světě úplně zmapovali genom ženy. Podařilo se jim rozkrýt všechny geny jedné členky výzkumného týmu. Dosud byly přitom zmapovány jen genomy zvířat a čtyř mužů. Genom je veškerá genetická výbava uložená v DNA, u člověka určuje jeho specifické vlastnosti asi 40 tisíc genů.

Unikátní vědecký počin se podařil v lékařském univerzitním středisku v Leidenu na západě Nizozemí. „Zmapování genomu ženy umožňuje především lepší pochopení chromozomu X, protože žena má dva exempláře,“ uvedl šéf nizozemského vědeckého týmu Gert-Jan van Ommen.

Objev vyvolal zájem u vědecké obce, dosud byly zmapovány jenom zvířecí geny a geny čtyř mužů, kteří ale nepocházeli z Evropy. Vědcům se tak podařilo rozkrýt tajemství DNA první Evropanky. Některé soukromé údaje členky týmu ale zůstanou kvůli jejímu soukromí utajeny.

Výzkum tak pomůže srovnat mužské a ženské geny, mohlo by se tak více objasnit, jaké jsou mezi geny podobnosti a rozdíly a jak vzájemně vlastně fungují.

Genom určuje, jak člověk vypadá, jakou má barvu očí a vlasů, jestli má vrozenou dispozici k rakovině a další specifika jedince. Tvoří ho asi tři miliardy částí kódu DNA a na 40 tisíc genů.