Rusko chce zavést opatření proti americkému štítu v Evropě

Moskva - Rusko chce snížit na minimum hrozbu, jež pro jeho bezpečnost představuje protiraketový americký štít v Evropě. Chce proto zavést různá opatření. Moskva ale i přesto doufá v dohodu s Američany. Prohlásil to dnes generál Jevgenij Bužinskij, který má na ministerstvu obrany na starosti jednání o protiraketové obraně.

„Přemýšlíme o asymetrických opatřeních, která existují, ale neřeknu vám konkrétně, jaká to jsou,“ uvedl generál a zdůraznil, že Rusko se chce předně s Američany dohodnout. Moskva především požaduje záruky, že zřízení protiraketového systému ve střední Evropě bude transparentní a že Rusko bude moci celý proces kontrolovat, aby se ujistilo, že radar nebude využit proti němu.

Ruský server NEWSru.com uvedl, že generál mínil asymetrickými opatřeními případné stažení ruského návrhu na společné užití radarové základny v Azérbajdžánu. To totiž Američanům Moskva nabídla už v červnu 2007 na summitu zemí G8 v Německu. Ruský prezident Medveděv poté, co nahradil ve funkci Vladimira Putina, prohlásil, že o americkém protiraketovém deštníku chce s nadále Washingtonem jednat.

Vydáno pod