Čínu zasáhly další otřesy, děti postižené zemětřesením spoléhají na vládu a dobrovolníky

Peking - Statisíce čínských dětí vyvázly z ničivého zemětřesení, které 12. května postihlo provincii S'-čchuan, jen s holým životem. Přišly o domov, mnohé prožily trauma. I ty, které mají rodinu, tráví dlouhé hodiny a dny v táborech pro evakuované bez přesnější představy o budoucnosti. Spoléhají na pomoc vlády a dobrovolníků. Čínou dnes otřásla další dvě zemětřesení o síle přibližně 5,5 stupně Richterovy škála, spadly statisíce domůa zraněnz byly desítky lidí. Kvůli vypouštění hráze, která se vytvořila po první vlně zemětřesení, evakuují úřady tisíce obyvatel z vesnic kolem Tchang-ťia-šanu.

Stovky metrů hlíny jsou zastavené stany, přeplněné evakuační tábory jsou plné hromad oblečení. Dětský koutek je přesto pro dětské obyvatele tábora v Mien-čou oázou. Zážitky z otřesů mají totiž pořád v živé paměti. „Bála jsem se. Byla jsem ve škole, ta se bortila a nedalo se jít vůbec nikam. Bylo to moc nebezpečné,“ vzpomíná malá Wu Wej.

Dobrovolná pomocnice Liou Šaoki podobně jako Wu Wej přišla o domov. Táboří s rodinou nedaleko u domu příbuzných. Každý den ale dochází do tábora a vymýšlí dětem zábavu. „Jsem šťastnější, když si hraji s dětmi. Dřív jsem jen seděla ve stanu a myslela na to, co s námi bude. Ale tihle jsou na tom hůř než my,“ říká Šaoki.

Tábor v Mien-čou je přeplněný, na jeden stan připadá i deset lidí. Podle humanitárních pracovníků je důležité děti zabavit, vytvořit jim nějaký pravidelný režim. Deborah Barryová, koordinátorka organizace Save the Children, pomáhala po zemětřeseních i v dalších zemích. Na Číně oceňuje ducha sounáležitosti. „Tady v Číně je zjevná jedna věc: obrovské množství dobrovolníků. Dali jsme výzvu o pomoc na internet v pátek odpoledne a v pondělí ráno tam bylo pět tisíc nabídek,“ dodává Barryová.

Někteří evakuovaní táboří v blízkosti svých zničených domovů, ale většina musí spoléhat na to, co jim nabídnou úřady. Čínská vláda slíbila do měsíce dalších několik set tisíc stanů a do podzimu vybudovat dočasné pevnější příbytky. Zatím ale postiženým nezbývá než čekat.

Čínu zasáhly další otřesy, 63 lidí zraněno

Jihovýchodní Čínu dnes dopoledne zasáhly dvě další následná zemětřesení o síle 5,4 a 5,7 stupně Richterovy škály; způsobily zřícení více než 420 tisíc domů a zranění 63 lidem. Ohnisko silnějšího otřesu bylo v provincii Šan-si, která sousedí s provincií S'-čchuan; slabší otřes měl epicentrum přímo v S'-čchuanu. Následné otřesy výrazně pocítili obyvatelé v šan-siském hlavním městě Tchaj-jüan i v sousední provincii Kan-su. Na řadě míst vyvolaly paniku mezi lidmi, kteří vybíhali z domů na ulici. Statisíce domů se zřítily v okrese Čching-čchuan, kde také utrpělo zranění 63 lidí, z nich šest těžká.

Od katastrofálního zemětřesení z 12. května zaznamenali seizmologové v postižené oblasti na 8000 následných otřesů, i když většina z nich byla velmi slabá. Počet mrtvých po zemětřesení už překročil 67 tisíc, dalších víc než 20 tisíc se pohřešuje. Statisíce lidí vyvázly jen s holým životem a teď potřebují pomoc.

Úřady evakuují desetitisíce lidí z oblasti hrází

Jezero v Tchang-ťia-šanu se vytvořilo poté, co se po zemětřesení sesunula půda a vznikla tak hráz na řece Ťien. Vodu teď chtějí úřady vypustit, z oblasti proto musejí vystěhovat obyvatele všech okolních obcí. Do dnešní půlnoci mají záchranáři z ohrožené oblasti dopravit do bezpečí na 150 tisíc lidí. Armáda má za úkol hráz výbušninami uvolnit a jezero, které za ní vzniklo, bezpečně vypustit

Na 1800 vojáků doneslo v pondělí k závalu na zádech tuny výbušnin a později byla na místo dopravena i těžká technika. Nyní bagry postupně prorážejí přes pevný svah hory obchvatný kanál, kterým by voda měla odtékat.

Vydáno pod