Francouzský parašutista musel odložit rekordní seskok ze 40 kilometrů

North Battleford (Kanada) - Francouzský parašutista a dobrodruh Michel Fournier (64), který se v Kanadě chystal skočit volným pádem z výšky 40 km a překonat čtyři světové rekordy, pokus znovu odkládá. Balon, který ho měl do stratosféry vynést, se totiž ještě před startem utrhl od speciální kabiny.

O seskok, který měl přinést nové informace o přežití člověka na okraji vesmíru, se Fournier neúspěšně pokoušel už dvakrát. Poprvé se ho musel vzdát v roce 2002, kdy mu v pokusu zabránilo nepříznivé počasí. O rok později roztrhal nárazový vítr balon ještě před vzletem.

Fournier měl v plánu absolvovat seskok v rodné Francii, nedostal ale vládní povolení. Francouzský kabinet naznal, že jde o příliš nebezpečný projekt. Bývalý armádní parašutista, který má na kontě více než 8000 seskoků, se tedy uchýlil do Kanady.

Proč se dnes balon naplněný heliem, odpoutal od kabiny a ulétl, je nejasné. Později se sice snesl nedaleko letiště, ale byl pouze na jedno použití, a tak musel Michel Fournier svůj „velký seskok“ odložit.

I tentokrát už Fournier seskok jednou odkládal, původně byl totiž naplánován na pondělí. Neuskutečnil se kvůli příliš silnému větru. Let balonem měl trvat více než dvě hodiny a seskok asi 15 minut.