Usáma bin Ládin se údajně skrývá v severním Pákistánu

Dubaj - Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin se údajně skrývá v podhůří osmitisícovky K2 v severním Pákistánu. Podle informací dubajské televize Al-Arabíja se americké tajné služby snaží nejhledanějšího muže planety dostat z úkrytu masivní vojenskou operací na kmenových územích severního Pákistánu. Al-Arabíja tvrdí, že na koordinaci operace se podílejí americké bezpečnostní a vojenské špičky. Na schůzkách v katarském Dauhá věnovaných přípravě operace v minulých dnech nechyběli velitel amerického kontingentu v Iráku David Petraeus a americká velvyslankyně v Islámábádu Anne Petersonová.

David Petraeus nedávno v Kongresu prohlásil, že členové Al-Káidy z pákistánských kmenových území plánují útok podobný atentátům na USA ze září 2001. Bin Ládin při něm chce podle americké Ústřední zpravodajské služby CIA využít nejen Araby, ale také Evropany, kteří konvertovali k islámu.

CIA uvádí, že Bin Ládinova popularita roste jak mezi příslušníky pákistánských a afghánských kmenů, tak mezi muslimskými fundamentalistickými organizacemi, jako je Muslimské bratrstvo. Spojené státy jsou zatím v pátrání po bin Ládiovi a dalších vůdcích Al-Káidy neúspěšné, i když na hlavu bin Ládina je vypsaná odměna 50 milionů dolarů.

Vydáno pod