Nezletilé matky na Slovensku si berou děti do školy

Bijacovce (Slovensko) - Základní a střední školy na východě Slovenska, kde žije početná romská komunita, řeší, co s nezletilými matkami, které nemají ukončenou ani povinnou školní docházku. Zákon podobnou situaci nijak neošetřuje. Učitelé proto dovolují těmto žačkám a studentkám, aby své potomky braly s sebou do školy a mohly si vzdělání dokončit.

Problematika dětí, které mají děti, přitom na východě Slovenska není nijak výjimečná. Ředitel Středního odborného učiliště Bijacovce Ladislav Maturkanič uvedl: „Máme ve škole šedesát děvčat a patnáct z nich ve věku 14 - 16 let jsou matky. Dalších deset je těhotných.“

Úřady tento problém neřeší. V lesnickém učilišti v Bijacovcích se proto rozhodli jít vlastní cestou a dovolují mladým matkám chodit do školy i s dětmi. Škola zavedla pro děvčata z romských osad studijní obor Praktická žena. Dívky se v jeho rámci učí šít, vařit a starat se o domácnost.

Vyučující tvrdí, že jim přítomnost miminek ve vyučování nevadí. Vedoucí odborného výcviku v Bijacovcích Júlia Mačáková přiznává: „Maminky to mají těžší, protože s sebou mají své dítě. I přesto ale musejí dávat pozor. Snažíme se jim vycházet vstříc, pomáhají si navzájem a také jim pomoc poskytují jejich rodiče."

Ze statistik vyplývá, že na Slovensku porodí každoročně asi třicet čtrnáctiletých děvčat. Patnáctiletých matek je pětkrát více. Čtyři sta matek je šestnáctiletých. Jejich situaci by měl vyřešit nový školský zákon, který začne platit od příštího školního roku. Ten umožňuje mladým matkám požádat o individuální studijní plán.

  • Chudé osady na Slovensku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/140/13953.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/166/16584.jpg
  • Mladá romská matka ve škole v SOU Bojanovice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/238/23776.jpg