Klaus představil v USA svou knihu Modrá, nikoliv zelená planeta

Washington - Prezident Václav Klaus uvedl ve Washingtonu v Národním tiskovém klubu anglické vydání své knihy Modrá, nikoliv zelená planeta, ve které kritizuje údajné vyvolávání paniky z globálního oteplování. Václav Klaus zopakoval, že je znepokojen otázkou, zda je ohroženo podnebí, nebo svoboda. "Má odpověď zní: je to naše svoboda. Mohu také dodat: a naše prosperita," prohlásil Klaus.

Prezident dále zopakoval, že ohledně fenoménu klimatických změn neexistuje jednohlasná vědecká a politická shoda a že nesouhlasí s názorem, že za případné změny klimatu může lidská činnost. Této otázce by se podle něj neměla věnovat větší pozornost než jiným vážným problémům lidstva.

Na řečnickou otázku: „Chceme-li změnit podnebí, je to vůbec uskutečnitelné?“, kterou si Václav Klaus položil před stovkou hostů, si následně odpověděl, že ne.

Klausovu knihu v nákladu 17 tisíc výtisků vydala konzervativní organizace Competitive Enterprise Institute (CEI). Tu v minulosti sponzorovala mimo jiné největší světová ropná společnost Exxon Mobile. Klausova kniha prý ale nevyšla díky penězům olejářských společností, uvedl ředitel CEI Fred Smith.

Klaus dnes opětovně vyjádřil své přání, aby se debata o klimatických změnách nezaměřovala na růst teploty podnebí o několik desetin stupně, sílu ledovců nebo na stoupání či klesání hladiny moří. „Skutečná debata by měla být o nákladech a výhodách alternativního lidského chování,“ zdůraznil.

Prezident se obává, že „všechny racionální argumenty“ byly sice řečeny, celý proces je ale v rukách těch, kteří jim odmítají naslouchat. Místo toho se domnívají, že mají právo obětovat člověka a jeho svobodu k tomu, aby se jejich představa stala skutečností.

„Dříve to bylo ve jménu mas (nebo dělnické třídy), nyní je to ve jménu planety. Strukturálně je to velmi podobné,“ dodal Václav Klaus, který zároveň nepřímo připustil, že je se svými názory mezi ostatními státníky osamocen.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24