Olmert neodstoupí ani po výzvách Baraka

Jeruzalém - Izraelský premiér Ehud Olmert dnes oznámil, že navzdory výzvám Ehuda Baraka nehodlá odstoupit. Ministr obrany Barak na mimořádné tiskové konferenci požádal Olmerta, aby se vzdal funkce ministerského předsedy kvůli podezření z korupce, kterému v současné době čelí.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes na mimořádné tiskové konferenci vyzval premiéra Ehuda Olmerta k demisi nebo alespoň k dočasnému odstoupení z funkce. Šéf Strany práce, která je koaličním partnerem Olmertovy strany Vpřed, tak podle izraelského rozhlasu reagoval na nejnovější vývoj vyšetřování v případu údajné korupce, do níž byl nynější premiér v minulosti zapleten. V opačném případě Barak pohrozil vyvoláním předčasných voleb. Dal ale také jasně najevo, že neusiluje o svržení vlády a je ochoten spolupracovat s Olmertovým nástupcem.

„Premiér musí přerušit řízení běžné vládní agendy,“ citovaly agentury Barakovo prohlášení na tiskové konferenci, kterou svolal do parlamentu. „Může to udělat jakýmkoliv ze způsobů, které má k dispozici - rezignací, odchodem na dovolenou, dočasným přerušením práce nebo prohlášením neschopnosti dále zastávat úřad,“ dodal. Požadavek na premiérův odchod zdůvodnil Barak přesvědčením, že vzhledem k výzvám, jimž musí Izrael čelit, nemůže Olmert zároveň vést vládu i řešit své osobní záležitosti. Mezi výzvami uvedl Barak proíránské milice Hizballáhu v Libanonu, radikální islamistickou organizaci Hamas, Írán a mírové kontakty s Palestinci a Sýrií.

Olmert je vyšetřován pro podezření z korupce v období od začátku 90. let do roku 2006, kdy nastoupil do úřadu předsedy vlády po Arielu Šaronovi. Žádná žaloba proti Olmertovi zatím vznesena nebyla. V úterý soud vyslechl amerického podnikatele Morrise Talanského, který je v procesu s izraelským premiérem klíčovým svědkem. V průběhu 15 let Olmertovi údajně věnoval až 150 tisíc dolarů.

„Nic jsem za to od premiéra neočekával a také jsem od něj nic nedostal. Předával jsem mu peníze v hotovosti v obálkách, nejprve ze svých soukromých fondů, později prostředky shromážděné v USA pro tento účel. Olmert nechtěl šeky. Vysvětlil mi, že tak se údajně peníze snáze rozdělují,“ prohlásil americký podnikatel před okresním soudem v Jeruzalémě. Talansky před soudem nicméně popřel, že by mu Olmert za peníze pomohl získat zakázky v Africe.

Vyšetřovatelé Olmerta kvůli kauze už dvakrát vyslýchali. Premiér přiznal, že peníze od Talanského přijal. Tvrdí ale, že je nevyužil pro soukromé účely. Protikorupční policie se nyní snaží zjistit, zda je to pravda a zda přijetím tisícových částek neporušil Olmert horní hranici stanovenou pro finanční příspěvky na volební kampaň.

Žádná žaloba proti Olmertovi zatím vznesena nebyla, aféra kolem finančních darů ale premiéra politicky ohrožuje. Pokud bude Olmert nucen odstoupit, v úřadě ho pravděpodobně nahradí ministryně zahraničí Cipi Liniová.

Ehud Olmert
Zdroj: ČT24
Vydáno pod