Amnesty International kritizuje velmoci za postoj vůči nedodržování lidských práv

Londýn/Praha - Nevládní organizace Amnesty International (AI) kritizuje ve své výroční zprávě světové velmoci za jejich postoj k řešení nejvážnějších krizí, které prodlužují konflikty po celém světě. Podle AI byli ve více než polovině ze 150 hodnocených zemí lidé mučeni a bylo jim znemožněno svobodné vyjadřování. Ve třetině států museli lidé čelit nespravedlivým procesům. České republice a Slovensku zpráva vyčítá údajně nerovnoprávné postavení romské menšiny.

Podle generální tajemnice AI Irene Khanové dochází k nejzávažnějšímu porušování lidských práv v súdánském Dárfúru, Zimbabwe, v pásmu Gazy, Iráku či v Barmě. Odpovědnost za nezlepšující se situaci v těchto zemích připisuje AI také rozvinutým zemím, které ovšem toto nařčení odmítají.

„Pro rok 2007 byla charakteristická neschopnost západních vlád a lhostejnost nastupujících velmocí k řešení nejvážnějších krizí. To vedlo k prodlužování konfliktů a prohlubující se nerovnosti, v jejímž důsledku zůstávaly miliony lidí stranou rozvoje,“ uvedla Irene Khanová.

Příkladem toho je podle AI Čína, která prý stále nesplnila sliby o dodržování lidských práv, jež dala při kandidatuře na pořadatelství olympijských her. Podle vedoucí německé odbočky AI Barbary Lochbihlerové by měl Peking propustit politické vězně a zrušit cenzuru médií.

Organizace také kritizuje vysoký počet poprav v nejlidnatější zemi světa. Odhaduje se, že v loňském roce bylo v Číně vyneseno nejméně 1860 hrdelních trestů a minimálně v 470 případech byl rozsudek vykonán. Skutečný počet může být ale mnohem vyšší.

AI ve své zprávě kritizuje také Spojené státy, hlavně kvůli zneužívání války proti terorismu k porušování lidských práv. Vyzývá Washington, aby uzavřel věznici v Guantánamu a postavil zajatce před řádné soudy. Američané by se také měli zdržet mučení při vyslýchání osob podezřelých z terorismu.  

Rusku Amnesty International vyčítá tvrdý postoj k politickému disentu a nulovou toleranci k bezpráví v Čečensku. Evropská unie by podle zprávy měla zahájit vyšetřování zapojení svých členů do nezákonných aktivit americké CIA, která měla v Evropě provozovat tajné věznice pro osoby podezřelé z terorismu.

V Česku podle AI dochází k diskriminaci romské menšiny. Zpráva kritizuje zejména výroky Jiřího Čunka na adresu Romů, zacházení policie s příslušníky menšin a používání klecových lůžek v některých psychiatrických zařízeních.

Vydáno pod