Nepál už není monarchie, stal se republikou

Káthmándú - Nepálské Ústavodárné shromáždění dnes naprostou většinou schválilo zrušení téměř 240 let trvající monarchie. Od teď je Nepál republikou. Přechod k republice je důležitým krokem v mírovém procesu, který má ukončit desetiletí krvavých bojů, jež si vyžádaly na 13 tisíc obětí.

Začátek zasedání nepálského Ústavodárného shromáždění se přitom v průběhu dne odkládalo. Ulice nepálské metropole byly už od rána plné lidí, kteří chtěĺi „oslavit úsvit republiky velkorysým způsobem“. Na demonstrace dohlížely stovky policistů, aby zabránily násilnostem. V uplynulých dvou dnech odpálily roajalistické skupiny několik náloží, které ovšem nikoho nezabily.

Před několika dny byl dokonce portrét krále Gjánéndry vymazáván z bankovek a jeho jméno bylo vyškrtnuto ze státní hymny. Monarcha byl také vyzván, aby si sám platil účty za elektřinu. Očekává se, že Ústavodárné shromáždění dá králi 14 dní, během kterých se bude muset vystěhovat z královského paláce. Sám Gjánéndra se zatím nevyjadřuje ke svým dalším plánům, až na prohlášení, že chce zůstat v Nepálu.

Popularita krále Gjánéndry silně poklesla po roce 2005, kdy ve snaze zabránit rýsující se dohodě vlády s maoistickými povstalci rozpustil kabinet a snažil se vládnout jako absolutní monarcha. Vyvolal tak silné demonstrace proti sobě, pod jejichž tlakem musel o rok později od svého pokusu ustoupit a předat moc opět politickým stranám.