Libanonský prezident jmenoval předsedou vlády Siniuru

Bejrút - Nový libanonský prezident Michel Sulajmán dnes jmenoval do funkce předsedy vlády Fuáda Siniuru, který tento post zastával v minulých třech letech. Siniura ta může sestavit nový kabinet, který by měl zemi vládnout do voleb, jež se budou konat příští rok.

Pro nového premiéra se vyslovilo 68 ze 127 poslanců. Siniura se stal ministerským předsedou už v roce 2005 a o víkendu dal najevo, že o další setrvání v úřadu neusiluje. Definitivní „ne" ale neřekl a rozhodnutí nechal na politicích vládní koalice. Soupeřem Siniuri byl v boji o premiérské křeslo Saad Harírí. Ten se ale nakonec vzdal kandidatury, protože současná vláda zůstane u moci pouze rok. Siniura se tedy nakonec dnes ujal premiérského úřadu.

Jmenování nového šéfa kabinetu je dalším krokem, který má vyvést Libanon z vleklé krize, jež trvá od vraždy Rafíka Harírího v únoru 2005. V listopadu 2006 prosyrské opoziční hnutí Hizballáh odvolalo své ministry na protest proti tomu, že mu vláda odmítla přiznat právo veta. Od té doby parlament prakticky nefunguje. Hrozilo dokonce, že konflikt přeroste v občanskou válku, Hizballáh totiž nakrátko obsadil zhruba polovinu Bejrútu, odkud v násilných střetech s nejméně 81 mrtvými vyhnal stoupence vlády.