Čínský prezident jednal s šéfem tchajwanského Kuomintangu

Peking - Šéf tchajwanské nacionalistické vládní strany Wu Po-siung jednal v Pekingu s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. První podobná návštěva od rozkolu z roku 1949 je důkazem zlepšování vzájemných vztahů. Státníci mluvili zejména o tom, jak zlepšit dopravní spojení. Tchaj-wan ale stále usiluje o nezávislost. Peking ho naopak považuje za nedílnou součást Číny.

Po období vzájemné konfrontace živené osmiletým působením tchajwanského prezidenta Čen Šuej-piena se situace poté, co po vítězných volbách před týdnem do funkce nastoupil kandidát Národní strany Ma Jing-ťiou, zcela obrátila.

Jing-ťiou zamítl snahy o formální vyhlášení nezávislosti na kontinentální Číně, odmítl však jakákoli jednání s Pekingem. Ten dal před necelým týdnem zase najevo, že je ochoten respektovat přání tchajwanského obyvatelstva mít vlastní samostatnou vládu.

Přijetí tchajwanského předáka v Číně bylo podle záběrů státní televize vřelé. Čínský prezident Po-siungovi poděkoval za pomoc, kterou Tchaj-wan Číně poskytl po ničivém zemětřesení. Zelenou také nedávno dostal návrh Tchaj-wanu na zavedení přímé letecké linky o víkendech mezi ostrovem a pevninou a se zvýšením povoleného počtu čínských turistů cestujících na Tchaj-wan.

Tchaj-wan se v roce 1949 po vítězství komunistů v kontinentální Číně stal útočištěm nacionalistů z Čankajškova Kuomintangu. Čínská lidová republika (ČLR) na pevnině i Čínská republika na Tchaj-wanu se pokládají za legitimní představitele čínského národa. Peking ovšem považuje Tchaj-wan za svou „dosud neosvobozenou“ provincii, odmítá jakékoli kroky ostrova směřující knezávislosti a prohlašuje, že ho přivede zpět pod svou vládu, a to i s pomocí síly, bude-li to nezbytné.

Vydáno pod