Na Mezinárodní vesmírné stanici se porouchal záchod

Washington - Mezinárodní vesmírná stanice ohlásila poruchu své jediné toalety. Posádce se záchod svými prostředky opravit nepodařilo. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír proto musí do programu letu raketoplánu Discovery přidat i potřeby na jeho opravu. Porouchaná je pouze část na tekutou složku exkrementů.

Sedm let starý záchod ruské výroby vypověděl službu minulý týden. Problém je v motorku, který zajišťuje nasávání moči, část toalety pobírající tuhé části funguje normálně.

Dva ruští a jeden americký kosmonaut nyní používají náhradní toaletu v návratovém modulu Sojuz, ta má ale jen omezenou kapacitu. Nyní jim slouží záložní vakový sběrný systém, který je možné připojit k porouchané toaletě. „Jako v jakémkoli jiném domě je důležitost funkční toalety naprosto zjevná,“ řekl mluvčí NASA Allard Beutel.

Raketoplán Discovery má odstartovat v sobotu 31. května a po dvoudenním letu by se měl spojit s ISS. Do nákladu budou přidány i speciální součástky na opravu toalety, které mají do USA dorazit diplomatickou poštou z Ruska.

NASA musí kvůli poruše záchodu upravit náklad Discovery, jehož rozložení a váha jsou pečlivě rozpočítané. V reketoplánu už je naložena hlavní část japonské laboratoře Kibo, která váží přes 14 tisíc kilogramů.

Vydáno pod