Šikmá věž v Pise se už nenaklání, bezpečná zůstane dalších 300 let

Řím - Šikmá věž v Pise, která patří už po desetiletí k největším turistickým lákadlům Itálie, je nyní bezpečná na dalších 300 let. Prohlásil to italský expert, který se podílel na náročném stabilizování podloží, na němž zvonice spočívá.

Vrchol věže je odkloněn od vertikální osy zhruba o čtyři metry. Do této pozice se zvonice dostala postupně během staletí. Pod jejím podloží totiž postupně povolovalo podloží. Po několika letech náročných prací se situaci podařilo stabilizovat.

O úplné napřímení slavné kampanily nebyl v Itálii zájem, protože by tím turisté přišli o jedinečný zážitek.

Nádherná zvonice, jejíž hmotnost spočítali italští odborníci na 14 tisíc tun, vyrostla v Pise v několika etapách mezi lety 1174 až 1370. Válcová stavba se začala záhy naklánět a tehdejší stavitelé se ji nejdřív snažili opticky narovnat vkládáním lichoběžníkových kamenů, naklánění ale nikdy nezastavili.

Se stabilizací zvonice se po letech úvah začalo v roce 1990 a do ukončení prací v roce 2001 se expertům podařilo vertikální náklon zmenšit o 40 centimetrů. Následné dlouhodobé monitorování prokázalo, že dál už se věž od své osy neodklání. Do roku 1990 se ovšem nakláněla zhruba o milimetr ročně. Po celou dobu trvání stabilizačních prací byla věž pro turisty uzavřena.

Vydáno pod