Čína pozvala Tchaj-wan k jednání o leteckém spojení a turistice

Peking - Čína chce pokračovat ve sbližování s Tchaj-wanem a pozvala jeho zástupce k jednáním o podpoře turismu a zahájení pravidelných letů mezi pevninskou Čínou a ostrovem. Čína pozvala Tchaj-wan k jednání den po setkání čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa s předsedou tchajwanské vládní strany Kuomintang Wu Po-siungem.

Dvojstranné rozhovory mezi Čínou a Tchaj-wanem by měly začít v červnu. Jejich hlavním cílem by mělo být zavedení pravidelného leteckého spojení mezi pevninskou Čínou a tchajwanským ostrovem, které dosud chybí. Čína by také chtěla zvýšit povolený počet svých turistů mířících na Tchaj-wan.

„Doufáme, že rozhovory přinesou pokrok v obou tématech, abychom splnili očekávání lidí na obou stranách průlivu,“ cituje ze zvacího listu Nová Čína.

Po desetiletí napjaté vztahy mezi oběma státy se oteplily po březnovém vítězství kandidáta Kuomintangu Ma Jing-ťioua v prezidentských volbách. Ma, který se úřadu ujal před týdnem, se distancoval od úsilí svého předchůdce o formální vyhlášení nezávislosti na kontinentální Číně.

Čína chtěla získat ostrov pod svou přímou kontrolu, nicméně nyní dal Peking najevo, že bude respektovat přání tchajwanského obyvatelstva mít vlastní samostatnou vládu.

Tchaj-wan se v roce 1949 po vítězství komunistů v kontinentální Číně stal útočištěm nacionalistů z Čankajškova Kuomintangu. Čínská lidová republika (ČLR) na pevnině i Čínská republika na Tchaj-wanu se pokládají za legitimní představitele čínského národa.