Ve Stockholmu se jedná o Iráku, Málikí chce odpustit dluhy

Stockholm - Irácký premiér Núrí Málikí požádal mezinárodní společenství, aby jeho zemi odpustilo dluhy, převážně ještě z doby vlády Saddáma Husajna. Řekl to na úvod jednodenní konference OSN, která ve Švédském Stockholmu začala jednat o ekonomických a politických reformách v Iráku. Druhé Mezinárodní konference o míru, obnově a stabilitě Iráku se účastní zástupců 90 zemí a koná se za přísných bezpečnostních opatření. Mezi 500 delegáty jsou například generální tajemník OSN Pan Ki-mun nebo americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Očekává se, že účastníci poskytnou Iráku další hospodářskou pomoc. Pravděpodobně budou tlačit na vládu, aby usmířila sunnity, šíity a Kurdy. Irácká vláda si od jednodenního setkání slibuje zejména příslib další hospodářské pomoci a prominutí dluhů. V předložené zprávě zdůrazňuje, že jako země bohatá na ropu nečeká Irák od mezinárodního společenství peníze, nýbrž technickou pomoc, s níž by postavil na nohy svou ekonomiku po desetiletích válek a sankcí.

Přítomné delegace mají zejména posoudit výsledky prvního roku z pětiletého plánu rekonstrukce země (ICI), na němž se před rokem v egyptském Šarm aš-Šajchu dohodli účastníci první mezinárodní konference pro Irák. Vysocí představitelé více než 60 zemí a organizací tehdy přislíbili prominout Iráku část dluhů.

Zhruba 66,5 miliardy z celkové sumy 120,2 miliardy dolarů iráckého dluhu už bylo podle nejnovějších odhadů ministerstva zahraničí USA prominuto. Více než polovina zbývající dlužné částky připadá na arabské státy v Zálivu, především Saúdskou Arábii a Kuvajt, dále Spojené arabské emiráty a Katar. Kuvajtu kromě toho vyplácí Irák kompenzace za Saddámovu invazi z roku 1990, na tyto platby je povinen odvádět pět procent svých zisků z prodeje ropy. Podle irácké vlády dosáhne tato platba letos odhadem 3,5 miliardy dolarů. Podle ženevské komise OSN pro kompenzační platby se zbývá Iráku ještě zaplatit za Saddámovu invazi 28 miliard dolarů.

Bezpečnostní situace v Iráku se výrazně zlepšila. Americké vojenské velení tvrdí, že počet násilností je nejnižší za poslední čtyři roky. A k pokroku došlo i při rekonstrukci země nebo v obnově hospodářství. Generální tajemník OSN posledních 12 měsíců zhodnotil jako pozitivní. „Ve třech klíčových oblastech ICI - bezpečnostní, politické a hospodářské - bylo dosaženo významného pokroku,“ řekl Pan Ki-mun. „Kdybych měl popsat současnou situaci v Iráku jediným slovem, řekl bych 'naděje',“ dodal.


Na bezpečnost účastníků dohlíží 1700 uniformovaných policistů, žádné protesty se ale nečekají. Jak uvedl spolupracovník ČT Tomáš Sniegoň, konference by měla jednat i o iráckých uprchlících, kterých jen samotné Švédsko přijalo na 40 000.

Zatímco ve Stockholmu jedná mezinárodní konference o situaci v Iráku, zahynulo při útoku sebevražedného atentátníka na policejní výcvikové středisko ve městě Sindžár v severozápadním Iráku nejméně 16 lidí a dalších nejméně 30 bylo zraněno. Sindžár leží poblíž Mosulu nedaleko hranice se Sýrií.

  • Stockholmská konference o Iráku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/241/24046.jpg
  • Bezpečnostní opatření v ulicích Stockholmu během konference o Iráku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/241/24001.jpg