Čínští záchranáři objevili v troskách 8 živých lidí

Peking - Čínští záchranáři objevili v troskách po 17 dnech od ničivého zemětřesení osm živých lidí. Objevili je v horské oblasti u města Mien-ču. Úřady kromě problémů s přehradami, kterým hrozí protrhnutí, řeší i likvidaci nebezpečných chemikálií, které se vyskytují ve vodě. U obřího jezera Tchang-ťia-šan bylo zachyceno okolo pěti tisíc tun chemikálií, včetně kyseliny sírové a solné.

Čínské úřady z blízkosti této nádrže, která vznikla po velkých sesuvech půdy, evakuovaly na 160 tisíc lidí. Pokud by v důsledku přetrvávajících dešťů přetekla nebo se pod tlakem vody protrhly její hráze, mohla by způsobit nejen rozsáhlé záplavy, ale také zamoření celého regionu.

V postižené oblasti stojí hlavní čínská laboratoř zabývající se výzkumem atomových zbraní a několik utajovaných jaderných zařízení. Podle ředitele regionálního střediska pro dohled nad ochranou životního prostředí byl radioaktivní materiál zajištěn a jeho únik nehrozí.

Po mohutném zemětřesení, které 12. května připravilo o život nejméně 67 tisíc lidí, se vytvořilo 35 jezer, ale žádné není tak nebezpečné jako Tchang-ťia-šan. Otřesy také destabilizovaly dalších 352 vodních nádrží a 87 hrází v oblasti Čchung-čchingu.