Barvy s příměsí olova dělají z dětí kriminálníky

Cincinnati (Ohio, USA) - Děti, které byly v lůně matky či krátce po narození vystaveny olovu, mají poškozené mozkové buňky a častěji páchají trestnou činnost. Ukázaly to dvě nezávislé studie amerických vědců. Olovo se přitom dostává do krevního oběhu nejčastěji z barev s příměsí olova, které se dříve používaly při malbě pokojů.

Doktor Kim Dietrich se svými kolegy na Cincinnatské univerzitě porovnával krevní vzorek 250 dětí se záznamy v trestním rejstříku. Výzkum ukázal, že přítomnost olova v krvi v období dětství koreluje s vyšším výskytem spáchaných trestných činů v dospělosti, a to zejména v centrech měst, kde se častěji užívala k malování interiéru barva s příměsí olova.

Podobným problémem se zabýval také doktor Kim Cecil z Dětského lékařského centra v Cincinnati. Ten vyšetřoval dobrovolníky pomocí magnetické rezonance. Zjistil, že u těch, kteří byli v dětství vystaveni olovu, chybí v mozku až jedno procento šedé hmoty. Konkrétně se jedná o oblast předního cingulárního kortexu, který je zodpovědný za regulaci nálady a za rozhodování. Tyto změny v mozku častěji postihují muže a jsou nevratné, není tedy možná žádná léčba.

Nejvýznamnějším zdrojem otravy olovem jsou již zmíněné barvy s příměsí olova, nebezpečná je však také kontaminace vody a příměsi olova v hračkách dovážených do USA ze zahraničí.