Polsko stále neúšpěšně bojuje s piráty silnic

Varšava - Polsko neúspěšně bojuje s piráty silnic. Nepomohlo ani zavedení trestných bodů, ani zpřísnění pokut. Jen za uplynulý víkend tu na silnicích přišlo o život 54 lidí. Do statistik si policie zapsala 630 nehod. Sebe i ostatní ohrožovalo dva a půl tisíce opilců za volantem

„Nejčastější příčinou nehod je nadměrná rychlost. Poláci teď mají více dobrých aut a jezdí příliš rychle,“ vysvětluje Marek Konkolewski z velitelství dopravní policie. Rychle se jezdí i v místech, kde je vozovka ve špatném stavu.

Policie teď přichází s vyššími pokutami.  Například za průjezd křižovatky na červenou řidič zaplatí v přepočtu čtyři tisíce korun a ztratí pět bodů. Každý řidič, který za rok dostane 24 bodů, přijde o řidičský průkaz. Rekordmanem se stal v tomto týdnu muž, který jich během jednoho dne nasbíral skoro dvojnásobek - 42.

„Nehodláme body  zrušit. Řidiči vědí, že odebrání řidičského průkazu znamená mnohdy ztrátu práce,“ připomíná ředitel Dopravní policie Jacek Zalewski. Poláci mnohdy policistům řeknou, že raději zaplatí více, než aby získali trestné body.

Parlament možná zruší povinné svícení

Od května 2007 musí polští řidiči celoročně svítit. Rok nato už chce část polských poslanců nařízení zrušit. Povinné svícení podle odpůrců větší bezpečnost nepřineslo. Argumentují přitom statistikou - během roku, kdy museli Poláci svítit, bylo více nehod, zraněných i usmrcených. Na jejich stranu se přidávají i ekologové.

Policie ale stále tvrdí, že povinné svícení je třeba - zvlášť mimo město. Parlament přesto bude o zrušení svícení jednat znovu.