Při nehodě vrtulníku v Panamě zahynulo jedenáct lidí

Panamá - Čtvrteční nehoda vrtulníku, který v panamské metropoli z dosud nezjištěných příčin narazil do budovy, si vyžádala celkem jedenáct obětí. Mezi mrtvými je pět Panamců a šest Chilanů, včetně prezidenta chilské policie a amerického policejního sdružení Ameripol Josého Alejandra Bernalese a jeho ženy.

Vládní vrtulník, na jehož palubě bylo šest Chilanů, dva panamští piloti a čtyři policisté, se zřítil na třípatrovou budovu. Ocasní část stroje se při srážce odlomila a dopadla na sousední dům. Jediný, kdo neštěstí přežil, je jeden panamský policista.

Panamský ministr vnitra Daniel Delgado nevyloučil, že další mrtví mohou být v částečně zničených budovách. Zatím se nepodařilo vyprostit těla ani všech obětí z vrtulníku. Do nemocnice byli zatím převezeni čtyři ranění, kteří byli poblíž místa nehody.

Panamské úřady přiznaly, že vrtulník byl vyroben v roce 1973 a používal ho už otec dnešního prezidenta Omar Torrijos, který byl velitelem národní gardy v letech 1968 až 1981.

Bernales, který patřil mezi pasažéry havarovaného stroje, byl v Panamě na mezinárodní protiteroristické konferenci. Podle chilského konzula byl prezident Ameripolu po havárii okamžitě převezen do nemocnice, kde však svým zraněním podlehl.

Bernales byl prvním prezidentem v prosinci 2007 založeného Ameripolu, latinskoamerické obdoby evropského policejního sdružení Europol. Americká regionální policejní organizace se má soustředit zejména na boj s terorismem a organizovaným zločinem a na potírání obchodu s drogami či obchodování s lidmi.  

Chile vyhlásilo třídenní smutek a vlajky byly po zveřejnění zprávy o Bernalesově úmrtí svěšeny na půl žerdi.