Klaus vzkazuje Rusku: Radar je naše věc

Washington - Český prezident Václav Klaus v rozhovoru pro deník The Washington Times uvedl, že očekává, že ČR schválí dohodu o umístění americké radarové základny na našem území do konce tohoto roku. Dodal, že názory Ruska, které proti americkému deštníku ve střední Evropě protestuje, stanovisko české vlády nezmění. Vzkázal do Moskvy, že je to jen naše věc.

Podle Klause existuje jen malá šance, že Rusko změní na protiraketový deštník názor. To by ale podle něj nemělo ovlivnit rozhodnutí české vlády, která chce projekt uskutečnit. Česká vláda se prý rozhodne podle toho, co je dobré pro Česko, a nikoliv podle toho, co chce Moskva. „Náš vzkaz pro Rusko zní: Je to jen naše věc,“ uvedl v rozhovoru doslova Klaus.

Rusko již delší dobu vystupuje proti záměru USA postavit v Polsku a v Česku protiraketovou základnu a radar. Základny v Evropě mají zabezpečit ochranu před případnými útoky takových zemí, jako je například Írán nebo Severní Korea. Rusko se ale obává, že by rakety mohly mířit i na něj.

Podle Klause právě ruský odpor k americkému projektu pomáhá v Česku získávat příznivce pro radar. „V mé zemi se o tom vede vážná debata. Ale čím silnější je ruský odpor, tím lehčí je získat pro to podporu v České republice,“ domnívá se Klaus.

Český prezident Václav Klaus jednal o radaru v USA ve středu s viceprezidentem Spojených států Richardem Cheneyem. Oba politici se ujistili, že ČR a USA chtějí dokončit jednání o případném umístění americké radarové základny na českém území. Cheney pak Klausovi slíbil, že dohlédne na to, aby v USA celá věc prošla bez problémů.

Dalším krokem v jednáních mezi ČR a USA má být podpis smluv. Do Prahy by měla přicestovat americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová, aby dokumenty podepsala. Zatím ale není jasné, kdy se tak stane. Nejprve se mělo za to, že k tomu dojde již na začátku června. Teď to ale vypadá, že se termín podpisu odsune až na červenec. Zbývá totiž dojednat detaily dohody SOFA, která upravuje podmínky pobytu Američanů na českém území.

Vydáno pod