Jezero v provincii S'-čchuan dnes pravděpodobně přeteče

Peking - Očekává se, že dnes přeteče nebo se protrhne hráz obrovského jezera, které vzniklo po zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan. Pokud se hráz protrhne, voda zaplaví území, na kterém žije více než milion lidí. Podle odhadů je v jezeru takové množství vody, že by mohlo zaplnit víc než 50 tisíc olympijských bazénů.

„Obrovský sesuv půdy zastavil řeku, která nemůže téct dál. Voda začala stoupat hned po zemětřesení, včera měla výšku 78 metrů,“ popsal situaci redaktor Tomáš Etzler, který se z Číny včera vrátil.

Čínská armáda vyslala hned po zemětřesení vojáky, kteří museli jít kvůli zničeným cestám k přehradě dva dny pěšky. Pokoušeli se přehradu podminovat, aby voda postupně odtékala. Trhaviny však nedokázaly mohutný zával prorazit. 

„Zažil jsem sekundární otřesy. Síla zemětřesení byla neuvěřitelná, navíc zevnitř země vycházely hlasité zvuky. Takovou sílu přírody jsem dosud nezažil,“ popsal své zážitky Etzler.

Zemětřesení zasáhlo obrovské území. Poškozené silnice dosud znemožňují dopravu humanitární pomoci a techniky. Na počátku záchranných prací chyběla vojákům potřebná technika. „Neměli bagry, jeřáby a těžkou techniku. Vyprošťovat lidi zpod několikatunových betonových bloků pouze lopatami a krumpáči prostě nejde,“ komentoval redaktor.

Na několika místech armáda vybudovala provizorní cesty, po kterých přiváží potraviny. Do odlehlých oblastí shazují potravinovou pomoc vrtulníky. Včera vojáci dokonce objevili v horské vesnici skupinu vyhladovělých lidí, kterým po zemětřesení došlo jídlo.

Zemětřesení vyvolalo v Číně solidaritu, rabování nehrozí 

Podle Etzlera zemětřesení Čínu semklo. „Poprvé v historii se postavila jako jeden národ. Během prvního týdne po zemětřesení se vybralo od normálních lidí přes tři miliardy dolarů. K rabování tam nedochází. Číňané jsou disciplinovaní a zvyklí poslouchat rozkazy.“

V postižených oblastech hrozí spíš místní korupce. „Posílají se tam stamiliony dolarů, obrovské materiální hodnoty, ať už jsou to stany nebo spacáky.“ Vláda proto vydala prohlášení, že bude korupci trestat nejvyššími tresty, tedy i trestem smrti.

Obnovení zdevastovaných oblastí bude podle Etzlera trvat několik desítek let. Zničená města by se v budoucnu měla stát památníky. „Pod troskami stále leží tisíce lidí. Číňané nemají čas je vykopat, takže města ze sanitárních a hygienických důvodů ohradili a čekají, až se o to příroda postará sama. Chtějí to tak nechat a až z pozůstatků zůstanou kosti, tak tam vytvoří památník,“ uzavřel Etzler.

  • Silnice zničená zemětřesením. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/243/24204.jpg
  • Hladina jezera, které vzniklo po zemětřesení v Číně. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/243/24206.jpg