Loni spáchalo sebevraždu nejvíc amerických vojáků za posledních 27 let

Washington - Americká armáda loni zaznamenala rekordní počet sebevražd. Spáchalo ji 115 vojáků. Odborníci to dávají do souvislosti s bojovými operacemi v Afghánistánu a Iráku. Vliv na to může mít i prodloužení vojenské služby v zahraničních misích z 12 na 15 měsíců. Armáda proto zvažuje její zkrácení.

Ze 115 vojáků, kteří loni spáchali sebevraždu, jich bylo 22 ze složek Národní stráže a Armádních záložních jednotek. Počet dobrovolných odchodů ze světa u vojáků se tak zvýšil oproti roku 2006 téměř o 13 procent. Letošní číslo je tak nejvyšší od roku 1980.

Víc než čtvrtina případů sebevražd připadá na mise v Iráku. Americký prezident totiž do oblasti loni poslal další posily. Armádní zdroje však uvádějí, že mezi nasazením těchto jednotek a rostoucím počtem sebevražd není žádná přímá souvislost. Přiznávají však, že stres, který je na vojáky ve válečných akcích vyvíjen, si vybírá svou daň. Více než 50 procent vojáků má problémy s osobními vztahy. Na psychiku členů válečných misí působí také hororové zážitky z bojů a dlouhé měsíce, které tráví daleko od domova a bez rodiny.

Téměř čtvrtinu sebevražd spáchají vojáci, kteří se účastní válečné vřavy vůbec poprvé. Přes 40 procent případů se stane poté, co se členové armády vrátí domů.

Číslo sebevražd v armádě je však ve srovnání s počtem takových případů v civilní populaci nižší. V armádě spáchá na 100 tisíc členů sebevraždu 18,8 lidí, zatímco u civilistů je to 19,5 osoby na 100 tisíc obyvatel. 

Vydáno pod