Čínani už nebudou nakupovat do bezplatných igelitek

Peking - Od neděle ruší Číňani bezplatné igelitové tašky, v zemi se nebudou smět ani vyrábět tenké igelitové tašky. Na konci týdne totiž vstoupí v platnost zákon, který má omezit spotřebu surovin a vyřešit tíživou ekologickou situace v Číně. Kdo nařízení poruší, hrozí mu pokuta.

Bude to konec bezplatných sáčků a tašek v obchodech, všechny budou nyní za peníze. Výjimkou budou jenom sáčky na čerstvé a vařené potraviny. Zcela se tak změní návyk nakupujících, kteří jsou zvyklí spoléhat na to, že si každý nákup odnesou v nových a nových taškách.

Číňané denně spotřebují tři miliardy plastových tašek. To si nárokuje obrovské množství ropy, ročně je jí potřeba na výrobu tašek 5 milionů tun. Igelit škodí životnímu prostředí nejenom při procesu výroby, ale také poté, co lidi tašky vyhodí. Jejich rozklad totiž trvá až tisíc let. A to při tak vysoké denní spotřebě tašek čínskému životnímu prostředí zničenému nejen emisemi nepřidá.

Nový zákon by tak mohl pomoci zlepšit ekologickou situaci v zemi. Čína se zákazem bezplatných tašek přidala k dalším zemím od Irska až po Bangladéš, kde platí podobné opatření.