Při havárii letounu v Hondurasu zahynulo nejméně pět lidí

Tegucigalpa - Nejméně pět osob zahynulo na letišti v honduraské metropoli Tegucigalpa, když letadlo Airbus A-320 středoamerické společnosti TACA sjelo po přistání z dráhy a zastavilo se až na blízké silnici lemující letiště. Po zastavení letoun pod sebou na vozovce zablokoval dva automobily, piloty z jeho kokpitu museli vyprostit hasiči. Při nehodě bylo podle agentury AP zraněno přes 70 ze 124 pasažérů.

Podle agentury AFP je mezi mrtvými Nikaragujec Harry Brautigam, prezident Středoamerické banky pro hospodářskou integraci (BCIE). Jeho smrt potvrdil honduraský prezident Manuel Zelaya.

Havárii Airbusu A-320, který zajišťoval letecké spojení mezi Los Angeles, Salvadorem a Tegucigalpou, má na svědomí patrně tropická bouře Alma, která se podle španělského vysílání televize CNN přehnala přes město jen pár hodin před přistáním stroje.

„Přistání bylo obtížné kvůli mrakům, které byly velmi nízko. Pilotovi se podařilo přistát až na druhý pokus. Viděl jsem, že letoun dosedl až na úrovni letištního terminálu, tedy příliš pozdě a daleko,“ prohlásil někdejší honduraský ministr průmyslu Norman García.

Představitel letecké společnosti TACA Armando Funes řekl, že letoun na zemi narazil do svodidel a letištního plotu, kde se „rozlomil na tři části“. Podle honduraských médií nebylo jasné, zda mrtvé osoby byly jen ty, co cestovaly v letadle, anebo také lidé v poničených autech na komunikaci u letiště.

Letiště v Tegucigalpě je experty považováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě, protože je obklopeno vysokými horami a v jeho těsné blízkosti jsou hustě obydlené, převážně chudinské čtvrti. 

Vydáno pod