Izraelský vicepremiér navrhl blízkovýchodní mírovou konferenci

Washington - Izraelský vicepremiér Chaim Ramon v pátek vyzval ke svolání mezinárodní konference, aby vzhledem k určité politické nejistotě v Izraeli i ve Spojených státech mohla být uzavřena prozatímní mírová dohoda mezi Izraelci a Palestinci. Na fóru organizovaném washingtonským ústavem pro blízkovýchodní politiku Ramon sdělil, že je přesvědčen o možnosti dospět k prozatímní dohodě zvláště o otázkách uprchlíků, statusu Jeruzaléma, hranic a bezpečnostních záruk.

Podle Ramona má klíčový význam, aby bylo posouzeno, čeho bylo ve vztazích mezi Izraelci a Palestinci dosaženo od listopadové schůzky v Annapolisu, a to s ohledem na politické neznámé ve Spojených státech, kde se budou v listopadu konat prezidentské volby, a také v Izraeli, kde by se volby mohly rovněž konat. Ramon se dokonce domnívá, že by se volby mohly uskutečnit zhruba ve stejné době.

Navrhovaná mírová konference by podle izraelského vicepremiéra mohla být pokračováním Annapolisu. Ramon se domnívá, že eventuální prozatímní izraelsko-palestinské mírové ujednání by bylo prospěšné pro obě nové vlády, v USA i v Izraeli.

Izrael a Palestinci obnovili jednání o míru loni v listopadu pod patronátem USA s cílem dospět k mírové dohodě do konce letošního roku, ale jednání od té doby přešlapuje na místě.