USA a Libye jednají o odškodnění obětí z Lockerbie

Washington - Spojené státy a Libye se dohodly, že budou společně pracovat na vyřešení kompenzací za útoky libyjských agentů. Washington požaduje náhradu za bombový útok na americké letadlo, které spadlo v roce 1988 ve skotském Lockerbie. Zemřelo tehdy 270 lidí. Libye už zaplatila osm milionů dolarů každé postižené rodině. Washington ale požaduje další peníze a to například i za atentát na diskotéce v Západním Berlíně v roce 1986.

Zdroje, které si nepřály být jmenovány, uvedly, že Spojené státy a Libye by měly začít jednat o tom, jak vyřešit všechny zbývající nároky na odškodnění, jež stojí v cestě těsnějším vztahům mezi oběma zeměmi. „Dohodli jsme se, že o tom začneme jednat,“ cituje Reuters nejmenované zdroje. Cílem jednání by prý mělo být nalezení „vyčerpávajícího přístupu k vyřešení všech nároků“.

Měl by údajně být vytvořen globální kompenzační fond, z něhož by byly odškodněny všechny americké oběti incidentů. Fond by se měl týkat hlavně odškodnění v případě teroristického útoku na letadlo Pan Am nad skotským Lockerbie v roce 1988, při němž zahynulo 270 lidí, včetně 189 Američanů, jakož i bombového atentátu na diskotéce v Západním Berlíně v roce 1986, kde zahynuli dva američtí občané.

Libye, která byla zapletena do obou útoků, už dříve souhlasila, že rodinám obětí útoku nad Lockerbie zaplatí každé 10 milionů dolarů, ale konečnou výplatu dosud neprovedla. Také dosud neuzavřela žádnou dohodu o odškodnění, jež by se týkala kompenzace za pumový útok na německé diskotéce, ani náhrady za další teroristické akty.

Vydáno pod