Desítky tisíc Jihokorejců demonstrovaly proti dovozu amerického masa

Soul - Desítky tisíc Jihokorejců demonstrovaly dnes v Soulu proti vládní dohodě o obnoveném dovozu amerického hovězího masa. Před soulskou radnicí se podle policejních zdrojů shromáždilo na 30 000 lidí. Nespokojení obyvatelé skandovali protivládní hesla a na transparentech kritizovali prezidenta I Mjong-baka. Pořadatelé mluví až o stotisícové účasti.

Původní dohoda o dovozu masa byla zrušena kvůli objevení choroby šílených krav v amerických chovech a obnovena 18. dubna s tím, že nebezpečí zavlečení nemoci do Koreje už nehrozí.

Značná část Jihokorejců se ale bojí, že otevření trhu pro americké hovězí je předčasné. „I Mjong-bak je diktátor“.„Pryč s dohodou o mase,“ stojí dnes na některých transparentech demonstrantů.

Prezident I Mjong-bak se 22. května snažil rozhořčení obyvatel uklidnit a omluvil se jim za to, že vláda dohodu uzavřela bez snahy včas pozitivně ovlivnit veřejné mínění. „Uznávám hledisko, že vláda se nedostatečně zajímala o mínění lidu. Je mi to líto,“ řekl tehdy. Odmítavé veřejné mínění tím ale příliš neovlivnil.

Vydáno pod