Makedonské volby - násilí, podvody i zavřené volební místnosti

Skopje - Dnešní předčasné parlamentní volby v Makedonii provázely volební podvody a násilnosti, při nichž přišel podle agentur o život nejméně jeden člověk a dalších alespoň devět bylo zraněno. Policie zatkla 13 lidí. Ústřední volební komise kvůli incidentům přerušila hlasování ve zhruba dvacítce volebních místností, vláda večer oznámila, že na těchto místech se volby zopakují. Hlasování někde provázely i pokusy o zfalšování voleb.

Nad násilnými incidenty vyjádřila znepokojení Evropská komise. Vysoký
představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana vyzval k opakování voleb v místech, kde došlo k násilnostem nebo podvodům. Makedonská vláda opakování voleb potvrdila.

Při přestřelkách ve volebních místnostech v hlavním městě Skopje a jeho okolí bylo zraněno nejméně devět lidí. Největší nepokoje zažila obec Aračinovo na severu země, kde přišel při přestřelce o život nejméně jeden člověk a několik dalších bylo zraněno. Ústřední volební komise kvůli tomu hlasování v obci asi deset kilometrů severně od Skopje z bezpečnostních důvodů zastavila.

Z útoku obvinila Unie pro demokratickou integraci (UDI) konkurenční Demokratickou stranu Albánců (DPA), která zastupuje albánskou minoritu. Podle představitele UDI Izeta Mexhitiho byl postřelen jeden zástupce unie a musel být převezen do nemocnice.

Policie zadržela v souvislosti s volbami Agima Krasniqiho, bývalého vůdce
skupiny povstalců z Albánské národní armády (AKSh), která o sobě tvrdila, že je aktivní v oblastech obývaných Albánci a to hlavně na jihu Srbska, v Kosovu a v Makedonii. V červenci 2001 se postavila proti mírové dohodě mezi makedonskými a albánskými stranami, která ukončila několikaměsíční ozbrojený konflikt. Za cíl si vytkla vytvoření Velké Albánie. Krasniqi zůstal po nastolení míru zprostředkovaného Západem aktivním vůdcem jedné z ozbrojených skupin. V posledních volbách se ucházel o úřad jako člen DPA.

Napětí mezi oběma albánskými stranami poznamenalo i předvolební kampaň, během které neznámý útočník 12. května střílel po vůz, ve kterém jel předák UDI Ali Ahmeti. Napadeno bylo i několik stranických sekretariátů. Ahmeti tehdy obvinil z pokusu o atentát konkurenční DPA. Ta ale nařčení odmítla. 

Volební místnosti se otevřely v 07:00 SELČ a zavřou se o 12 hodin později. Makedonci vybírají 120 poslanců jednokomorového Národního shromáždění. V každém ze šesti volebních obvodů, do nichž je země rozdělena, je voleno 20 zákonodárců. Standardní funkční období parlamentu je čtyřleté. O přízeň téměř 1,8 milionu voličů se uchází necelá dvacítka stran a volebních koalicí. Za favorita je považován konzervativní blok dosavadního premiéra Nikoly Gruevského.

Vydáno pod