Slovenský tisk musí ode dneška zveřejňovat reakce na své články

Bratislava - Slovenské noviny jsou ode dneška povinny zveřejňovat reakce osob zmiňovaných ve svých článcích, i když informace v nich obsažené budou podložené a pravdivé. V platnost totiž vstoupil kontroverzní tiskový zákon, který vyvolal protesty novinářů, mezinárodních organizací a prohloubil napjatý vztah mezi médii a vládou Roberta Fica. Noviny ale zatím nové protesty proti zákonu nechystají, na jeho uplatňování se však připravovaly.

Parlament schválil zákon začátkem dubna bez ohledu na mnoho připomínek opozice a vydavatelů novin. Novinářské svazy a vydavatelé tvrdí, že zákon omezuje svobodu slova, je plný sankcí vůči novinářům a nepřináší rozšíření jejich práv, jak ujišťovali předkladatelé. V zákoně navíc zůstalo sporné „právo na odpověď“, podle nějž budou noviny povinny zveřejňovat reakce osob, o nichž se psalo. Tyto osoby se budou moct domáhat v novinách i oprav, které budou muset být zveřejněny na rovnocenném místě a stejně velkým písmem, jako původní článek.

Panují obavy, že toho budou využívat především politici k prezentací „svého pohledu na události“ a zahltí deníky samými prohlášeními, dementi a sebepropagací. Vydavatelé se bouřili rovněž proti novému pravidlu, že k uveřejněné opravě či odpovědi nesmějí dodávat doprovodný text či komentář.

Po protestech Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) upustilo ministerstvo kultury od záměru trestat noviny pokutami až 200.000 Sk za zveřejnění informací propagujících válku, drogy či podněcujících nenávist. V zákoně ale zůstaly pokuty od 50.000 do 150.000 Sk, které může soud uložit za neuveřejnění opravy či odpovědi.

Obecně se čeká na první případ, na němž se začnou nové možnosti zákona aplikovat. Opoziční strany uvažovaly o podání stížnosti ústavnímu soudu a volaly po jednotném postupu, nenašly ale zatím dostatečnou podporu.