V LA hořely pozemky filmového studia Universal

Los Angeles - Pozemky filmové společnosti Universal Studios dnes zachvátily planemy. Podle šéfa losangeleských hasičů Franka Reynosa došlo nejméně k jednomu výbuchu, a není vyloučeno, že se na místě v tu chvíli natáčelo. Oheň se snaží zvládnout 300 hasičů, plameny hasí také pomocí vrtulníků.

Podle Reynosa zazněl výbuch ráno místního času ve zvukovém studiu na zadních pozemcích společnosti. Web televize CNN píše o třech explozích. Na nejnovějších záběrech jsou vidět hořící ruiny budovy a plameny sahající do výšky několika desítek metrů. Hoří pravděpodobně kulisy newyorské ulice, ve kterých se nachází hodně hořlavého materiálu.

Shořely kulisy z Návratu do budoucnosti 

Plameny podle hasičů zničily nejméně jednu budovu a dva až tři bloky
filmových kulis včetně dřevěných modelů ulic v New Yorku a v Nové Anglii. Podle agentury Reuters začalo hořet právě mezi kulisami New Yorku. Požár také zničil kulisy k slavnému filmu Návrat do budoucnosti z roku 1985 či knihovnu se 40 000 videonahrávkami a pásky, od nichž však podle vedení studia existují kopie.

Oheň řádil i v zábavním parku, který je v areálu studií, a je přístupný veřejnosti. Turisté v něm mohou projíždět historickou tramvají a zastavovat na různých atrakcích. Plameny ale dnes zničily jednu z nejoblíbenějších - sedmitunový model nejslavnějšího filmového monstra King Konga, který svým řevem strašil návštěvníky.

Na pozemcích čítajících 230 akrů se natáčely například filmy Jurský park nebo E.T. - Mimozemšťan

Podle viceprezidenta Universal Studios Eliota Sekulera však bude i dnes v normálních otvíracích hodinách veřejnosti zpřístupněn zábavní park v areálu, prohlídka filmových studií však bude kvůli požáru omezena. Požár by prý neměl ohrozit ani dnešní předávání cen MTV, jež se bude odehrávat právě v prostorách zábavního parku.

Vydáno pod