Nemocný Brit se vsadil, že přežije do dneška - vyhrál 5 000 liber

Londýn - Brit John Matthews trpí vzácnou a nebezpečnou formou rakoviny výstelky tělních dutin - například obalu srdce a plic. Lékaři mu předpověděli jen několik měsíců života. On se ale vsadil, že přežije minimálně do 1. června. Bookmaker vypsal kurz 1:50 a Matthews, který je zřejmě nejdéle žijícím člověkem s touto nemocí, tak dnes vyhrál 5 000 liber. "Za třicet let, co dělám tuto práci, jsem nikdy tak rád nevyplácel výhru," řekl novinářům Graham Sharpe ze sázkové kanceláře.

Nemoc Matthewsovi diagnostikovali v dubnu 2007. Lékaři mu tehdy tvrdili, že bude žít nanejvýš devět měsíců. Osmapadesátiletý muž se rozhodl vsadit sto liber na to, že tuto předpověď překoná. „Měl jsem špatné dny, ale dnes se cítím dobře. Každý by se tak cítil, kdyby vyhrál pět tisíc liber,“ říká ke své výhře Matthews, který polovinu peněz dá charitativní organizaci. „Druhou půlku si nechám pro sebe. Utratím je za alkohol a cigarety nebo bungee jumping, nemám co ztratit,“ dodává výherce.

„Nikdy jsme sázky tohoto typu nepřijímali, ale John nám vyprávěl, jak moc by ho výhra povzbudila v boji s rakovinou. Tak jsme jeho nabídku přijali,“ popisuje netradiční sázku Graham Sharpe ze sázkové kanceláře William Hill.