V Číně dokončen odtokový kanál pro nechtěné jezero

Peking - Čínští ženisté dnes dokončili půlkilometrový odtokový kanál pro vypuštění nechtěného jezera u Tchang-ťia-šanu v provincii S'-čchuan, které vzniklo po sesuvu půdy při ničivém zemětřesení 12. května. V jiných oblastech postižené provincie vojáci srovnávají se zemí domy, jejichž statiku otřesy silně narušily. Ve městě Tu-ťiang-jen dnes demonstrovalo na 200 rodičů, jejichž děti při katastrofě zahynuly, za potrestání úředníků zodpovědných za konstrukční nedostatky zřícených škol.

Hladina vody v jezeru nad Tchang-ťia-šanem je nyní asi sedm metrů pod úrovní přepadu, který ústí do odvodňovacího kanálu. Voda by se přes přepad měla přelít v nejbližších pěti dnech, uvedl Liou Ning, který odvodňovací kanál projektoval.

Čínské úřady evakuovaly z oblastí, kterým hrozí při vypouštění jezera povodeň, 197.000 lidí. V případě protržení hráze by bylo podle oficiální agentury Nová Čína přívalovou vlnou ohroženo až 1,3 milionu osob.

Ve městě Jing-siou v nejhůře postiženém okrese Wen-čchuan dnes armáda začala pomocí dynamitu srovnávat se zemí budovy, které katastrofu přestály, ale byla narušena jejich statika. „Odstřelují zbývající budovy. Jsou příliš nebezpečné,“ řekl Ťüe Siao-pching, který ve městě dobrovolně pomáhá s odstraňováním následků zemětřesení. „Když je odstřelí, můžeme odklidit trosky a budou zde postaveny nové domy,“ dodal.

Většina přeživších obyvatel Jing-siou, kde otřesy zabily téměř 8000 lidí, byla evakuována do stanových městeček. V troskách města zůstává jen několik dobrovolníků, kteří pomáhají vojákům s odklízecími pracemi.

Vydáno pod