Clintonová vyhrála na Portoriku, ztrátu na Obamu to však nemění

San Juan/New York - Senátorka Hillary Clintonová dnes podle očekávání s vysokým náskokem vyhrála demokratické prezidentské primárky na Portoriku. Po sečtení výsledků z více než poloviny obvodů získala převahu 36 procent hlasů. Ani toto vítězství v karibském státě volně přidruženém k USA ovšem zásadně nesnižuje výraznou ztrátu, kterou má na svého soupeře Baracka Obamu v celostátních součtech.

Krátce po uzavření volebních místností na Portoriku Obama své soupeřce
poblahopřál a ocenil její veřejné služby a neúnavnou práci během kampaně. „Bude skvělým přínosem na cestě k listopadovým volbám. Jakékoli rozdíly, které mohou být mezi senátorkou Clintonovou a mnou, blednou ve srovnání s našimi (republikánskými) protivníky,“ prohlásil dnes na shromáždění v Jižní Dakotě. 

Volby na Portoriku pouhé dva dny před posledními primárkami v Montaně a Jižní Dakotě následují po sobotním rozhodnutí Demokratické strany zkrátit výsledky sporných primárek na Floridě a v Michiganu na polovinu. Tento kompromis připravil Clintonovou o možnost dohonit Obamu v počtu delegátů nominačního sjezdu, v němž měl před dnešními primárkami náskok více než 170 volitelů.

V dnešních a úterních volbách je v sázce dohromady 86 volených delegátů, kteří se rozdělí mezi oba kandidáty podle poměru odevzdaných hlasů. Pokud se Obamovi podaří přesvědčit dostatek superdelegátů, tedy stranických funkcionářů a poslanců, kteří mohou na sjezdu hlasovat podle vlastního uvážení, mohl by příští týden oznámit nominační vítězství.