Stranu Jednotné Rusko čeká čistka

Praha - Nejsilnější a v podstatě jediná ruská relevantní strana Jednotné Rusko má před sebou čistku. Oficiální zdroje z centra strany mluví o čistce v dobrém slova smyslu. Strana, která je už několik let podpůrným instrumentem vládnoucích prezidentů Putina nebo současného Medveděva má přes dva miliony členů. Vedení strany čistku zdůvodňuje, že někteří z členů tam patrně vstoupili, aby si udělali výtah k moci a nikoliv kvůli ideálům.

Jednotné Rusko je strana, která je absolutně spojená s Kremlem a prakticky každý gubernátor je jejím členem. „Když dnes začne policie vyšetřovat nějakou korupční kauzu má poměrně vysokou pravděpodobnost, že pokud jsou zapleteni vysocí státní úředníci, bude se jednat o členy Jednotného Ruska,“ říká redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Strana má formální strukturu ovšem se svými specifiky. Na posledním sjezdu byl do čela strany zvolen Vladimír Putin, ačkoliv není jejím členem. Strana si musela den před sjezdem změnit stanovy, tak aby umožňovaly, že předsedou partaje může být i nestraník.

Když od poloviny loňského roku Jednotné Rusko masivně nabíralo členy, bylo mnoho lidí do strany nahnáno. „Například ředitelé nemocnic dostali rozkazem, kolik jejich zaměstnanců se má stát členy Jednotného Ruska,“ upozorňuje Soukup.

Kritici, včetně lídra ruských komunistů Gennadije Zjuganova, už straně vyčítají ambici stát se novou Komunistickou stranou Sovětského svazu (KSSS). Jednotné Rusko se prý svým symbolem ruského medvěda a trikolorou snaží nahradit komunistické hvězdy, ale především se podobně jako někdejší KSSS chce stát státostranou s totalitními ambicemi.