Údajný kanadský pedofil je souzen v Thajsku

Bangkok - V Bangkoku dnes probíhá soud s Kanaďanem Christopherem Neilem, který je obžalován ze zneužívání nezletilých v Thajsku, z únosů a dětské pornografie. Neil všechna obvinění odmítá, hrozí mu až 20 let vězení. Údajný kanadský pedofil byl zadržen loni po unikátní pátrací akci Interpolu na základě portrétu, který se podařilo rekonstruovat z jeho digitálně rozmazaných záběrů.

Christopher Neil (32) vyučoval od roku 2000 v několika zemích jihovýchodní Asie angličtinu. V té době měl zneužívat chlapce v Thajsku, v Kambodži a ve Vietnamu. Podle informací agentury DPA bylo některým dětem sotva šest let. O zatčení pedofila, známého na internetu pod přezdívkou Nico, se zasloužil německý Spolkový kriminální úřad (BKA).

Neil byl zatčen v říjnu 2007 za pomoci vlastních fotografií. Vystavil totiž na internetu asi 200 snímků s pedofilní tematikou, kde sám vystupoval. Svůj obličej sice digitálně rozmazal, expertům BKA se ale podařilo ho rozšifrovat a v médiích se pak objevila jeho skutečná podoba. Na to se Interpolu ozvalo více než 350 lidí z celého světa.

Nakonec Neila zatkly thajské úřady; byl totiž identifikován na záběrech z bezpečnostních kamer na letišti v Bangkoku, kam přiletěl z Jižní Koreje. Na záběrech byl k poznání, přestože si oholil hlavu a nasadil brýle.

Brněnský soud poslal vraha na třináct a půl roku za mříže
Zdroj: ČT24