Soud v Polsku rozhoduje o osudu lidí, kteří prý kupčili s mrtvými

Varšava/Lodž - Odvolací soud v Lodži dnes zahájil líčení v případu čtyřech osob odsouzených za kupčení s mrtvými. Případ takzvaných "lovců kůží" v lodžské pohotovostní službě před pěti lety otřásl celým Polskem. Verdikt odvolacího soudu se čeká příští pondělí 9. června.

Bývalý zdravotník lodžské pohotovosti, který má podle okresního soudu na svědomí zabití pěti pacientů, by měl podle dosavadního verdiktu strávit ve vězení zbytek života. Jeho kolega si má za stejný čin odsedět 25 let. Muži podle soudu zabíjeli pro peníze. V aféře takzvaných „lovců kůže“ soud uznal vinnými z neúmyslného zabití pacientů také dva lékaře z pohotovosti.

Proti výroku okresního soudu se odvolali všichni obžalovaní. Jejich advokáti dnes požadovali zproštění viny pro své klienty a nové posouzení celého případu. Odvolací soud rozhodne za týden. Proces „lovců kůží“ trval téměř dva roky, verdikt soud vynesl loni v lednu.

Pracovníci lodžské pohotovosti podle soudu prodávali informace o úmrtí pacientů místním pohřebním ústavům. Jejich zaměstnanci pak kontaktovali pozůstalé a nabízeli jim své služby.

Dva záchranáři smrt nemocných lidí podle prokuratury urychlovali tím, že jim podali lék pavulon, tedy preparát, který způsobuje ochabnutí svalstva a při nesprávném použití může zavinit udušení.

Dva bývalí lékaři lodžské pohotovosti se podle soudu nepokusili resuscitovat dohromady 14 pacientů. Tím je vystavili smrtelnému nebezpečí a neúmyslně způsobili jejich skon.