Raketoplán Discovery dorazil k mezinárodní vesmírné stanici

Houston (USA) - Raketoplán Discovery po dvou dnyech od startu z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral na Floridě úspěšně zakotvil u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). V následujících dnech čekají posádku raketoplánu tři výstupy do volného prostoru a instalace hlavní části japonské vesmírné laboratoře Kibo. První výstup do kosmu je čeká už v úterý.

Práce na montáži japonského laboratorního modulu začaly už před dvěma měsíci. Tehdy první část modulu do vesmíru vynesl při zatím posledním letu raketoplán Endeavour. Nyní se na mezinárodní vesmírnou stanici dostala hlavní část laboratoře. Ta na délku měří 11 metrů a váží přes 14 tun. Japonsko do zařízení investovalo celkem miliardu dolarů.

V laboratoři Kibo, tedy v překladu Naděje, by se během nadcházejících let měla odehrát nejméně stovka vědeckých experimentů. Půjde například o vývoj nových léků či výzkum materiálů v podmínkách stavu beztíže.

Stejně jako předchozí posádky raketoplánů budou i nyní astronauti připravovat ISS na pobyt většího počtu osob. V současné době na stanici trvale pobývají vždy tři lidé, a to po dobu tří až šesti měsíců. Americký vesmírný úřad má do dokončení rozšiřování vesmírné stanice ještě dva roky. Do doby, než NASA ukončí provoz raketoplánů, je kromě mise Discovery plánováno ještě dalších deset letů.

Američan Gregory Chamitoff ve stálém tříčlenném týmu ISS nahradí svého krajana Garretta Reismana, který se po několika měsících na oběžné dráze vrátí na Zemi.

Astronauti budou mít na programu také další drobné opravy, mimo jiné zprovoznění jediného záchodu stanice, který se porouchal před několika dny.