Kennedy je po úspěšné operaci mozku

Washington - Americký senátor Edward Kennedy dnes podstoupil závažnou tříhodinovou operaci mozku, která byla podle lékařů úspěšná. Lékaři z Dukeovy univerzity v Durhamu v Severní Karolíně odstranili 76letému Kennedymu zhoubný mozkový nádor. V následujících týdnech má podstoupit chemoterapii a ozařování.

Vedoucí lékařského týmu špičkových odborníků z celých USA Allan Friedman uvedl, že pacient byl během operace při vědomí. Operace podle něj Kennedymu nezpůsobí trvalé poškození mozkových buněk. Právě toho se obávali někteří experti, podle kterých je odstranění mozkového tumoru vysoce riskantní záležitost. Chirurg totiž musí odstranit co nejvíce zhoubných buněk, zároveň ale musí dbát na to, aby co nejméně poškodil mozkové struktury.

Lékaři u Kennedyho koncem května zjistili takzvaný gliom, který vzniká z buněk podpůrné mozkové tkáně. Maligní gliomy lékaři ročně diagnostikují asi u 9000 Američanů, polovina z nich zemře do roka.

Demokratický senátor za Massachusetts je členem jedné z nejznámějších amerických rodin. Jeho bratr John Fitzgerald Kennedy byl americkým prezidentem a zahynul v listopadu 1963 při atentátu v Dallasu. Jeho dalšího bratra Roberta zabil atentátník na jaře 1968 při prezidentské kampani v Los Angeles poté, co vyhrál primárky v Kalifornii.

Vydáno pod