Alžběta II. oslavila 55. výročí korunovace loučením

Londýn - Británie si dnes připomněla 55 let od korunovace královny Alžběty II. Panovnice den strávila pracovně - v přístavu Southampton vypravila do důchodu slavnou záoceánskou loď Queen Elizabeth 2. Plavidlo ale po královně pojmenováno není, je pouze druhým stejnojmenným parníkem v majetku lodní společnosti Cunard. Přesto ji dnes 82letá královna v roce 1967 pokřtila a vypravila na moře.

Společnost Cunard, jejíž vlajkovou lodí je nyní Queen Mary 2, se rozhodla, že po 40 letech služby Queen Elizabeth 2 ukončí její provoz. Loď sloužila nejen jako luxusní plovoucí zábavní centrum, ale byla i ve válce o Falklandské ostrovy s Argentinou. V listopadu pojede na poslední cestu do Dubaje, kde se přemění v plovoucí hotel. Queen Elizabeth 2 by totiž brzy přestala vyhovovat stále přísnějším bezpečnostním předpisům a rekostrukce by byla příliš nákladná.

Podle listu The Times mají královna s lodí nejen společné jméno, ale i dlouhou řadu rekordů. Královna například drží mezi britskými panovníky rekord v procestovaných mílích a loď za svou éru urazila 5,5 milionu námořních mil (asi deset milionů kilometrů), což je prý tolik, jako 13 cest na Měsíc a zpět, a současně je to prý nejvíce, kolik kdy uplula kterákoli loď. Dosud je nejrychlejší osobní lodí na světě.

V roce 1953 se korunovace 27 leté Alžběty II. stala velkou událostí. Záběry ceremoniálu poprvé v historii přenášela televize a zprostředkovala pohled do Westminsterského opatství 20 milionům lidí.