Somálským pirátům nastávají krušné časy

New York - Prudce narůstající počet pirátských útoků u pobřeží Somálska donutil Radu bezpečnosti OSN ke zcela bezprecedentnímu kroku. Vyzvala námořní velmoci, aby proti ozbrojeným útokům mezinárodních lodí bojovaly přímo v somálských teritoriálních vodách.

Do východoafrických vod tak míří plnou parou moderní fregaty, křižníky a další válečná plavidla. S francouzskou, britskou nebo americkou vlajkou na stěžni mají jediný cíl - desítky malých motorových lodí a jejich po zuby ozbrojené pirátské posádky. Jen za poslední dva týdny mají na svědomí šest přepadení a dva únosy. Teď ale o své útočiště přišly.

Mezinárodní námořní kancelář hlásí od počátku roku prudký nárůst pirátských útoků u dlouhého somálského pobřeží. Rozhodnutí Rady bezpečnosti proto vítá. Předpokládá, že boj proti pirátům bude nyní úspěšnější.

Jak by takový boj mohl vypadat, ukázala před třemi týdny Francie. Po osvobození třicítky francouzských rukojmí, které i s jejich luxusní jachtou unesli piráti, si vojenské komando pro útočníky doletělo až do Somálska. Po dramatické honičce odvezlo šestici pirátů před soud. Spolu s dalšími státy navíc Francie chrání neozbrojené námořní lodě s humanitární pomocí.

Povolení bojovat proti pirátům přímo v somálských vodách dala se svolením místní vlády Rada bezpečnosti zatím na půl roku. Pokud se ale námořním velmocem podaří útoky na obchodní lodě snížit, mělo by se opatření nejen prodloužit ale i rozšířit do dalších oblastí pirátských útoků jako je Indonésie či západní Afrika.

Válečné fregaty míří do somálských vod, aby bojovaly proti pirátům
Zdroj: ČT24