Rakousko kvůli Euru obnovilo kontroly na hranicích

Vídeň - Česko se vrátilo do doby, kdy ještě nebylo v Schengenu. Na čas Rakousko opět zavedlo hraniční kontroly, důvodem je mistrovství Evropy ve fotbale. Zatím jen jediný přechod budou hlídat celníci. Zastavit a ukázat doklady teď musí lidé jen v Dolním Dvořišti. Od čtvrtka by to samé ale mělo platit i v Hatích a v Mikulově.

Před 21. prosincem, kdy ČR vstoupila do Schengenu, musel každý na hranicích zastavit, podat do okénka doklady a čekat na rozhodnutí, zda může vjet na území Rakouska. Teď se po 162 dnech Češi opět budou muset vrátit do doby, kdy ještě Česko v Schengenu nebylo.

Kvůli evropskému fotbalovému šampionátu obnovilo kontroly na hranicích jenom Rakousko. Zatím pouze na Dolním Dvořišti, přibýt ale mají i další významné přechody - Hatě a Mikulov. Právě tudy má projíždět většina fotbalových fandů.

Hraniční kontroly se týkají jen výjezdu z Česka. Auta, cyklisty ani pěší při vstupu nikdo nezastavuje. Dočasné obnovení kontrol dnes na Dvořišti dopravu příliš nekomplikovalo, všechno se ale může změnit koncem měsíce, kdy právě tudy projíždí tisíce aut a autobusů směrem do Chorvatska a Itálie.

Sami rakouští policisté podle svých slov vážné problémy na hranicích neočekávají. Zároveň ale připouštějí, že jsou připravení zvýšit počet lidí na přechodech, například v případě velkého náporu polských fanoušků.

Méně významné přejezdy by měly být stále volně průjezdné. I tady by se měli ale lidé připravit na časté a poměrně přísné kontroly. Rakouští policisté tak chtějí odfiltrovat fotbalové výtržníky ještě před tím, než se vůbec přiblíží ke stadionům.

Rakousko obnovilo kvůli mistrovství Evropy ve fotbale hraniční kontroly.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod