Češi mohou od listopadu do USA bez víz

Washington/New York - Od letošního podzimu se rozšíří americký bezvízový program o další země, včetně Česka. Listopadový termín včera ve Washingtonu potvrdil americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff. Zároveň však upozornil, že se bezvízový režim zpřísní. Od počátku srpna začne také fungovat systém elektronického povolování cest do Spojených států (ESTA). Lidé s platným vízem si ale nemusí o nové povolení znovu žádat.

Elektronický formulář

Zájemci o cestu do USA budou muset navštívit webovou stránku, kde vyplní on-line formulář. Ten bude požadovat stejné informace, jaké se nyní uvádějí v dotazníku v letadle před vstupem do USA. Odezva je zde okamžitá, takže se hned dozvědí, jestli mohou do Spojených států odcestovat. „Očekávám, že ve velké většině případů bude odpověď pozitivní,“ věří generální konzul Velvyslanectví USA v Česku Stuart Hatcher. Po příletu do USA projdou cestující běžnou pasovou kontrolou.

V případě, že bude vstup do USA žadateli odmítnut, bude muset zažádat o vízum a uhradit příslušný poplatek. Stejný postup platí pro lidi, kterým byla žádost o vízum nebo vstup do USA už dříve zamítnuta. I s povolením ESTA nebo s platným vízem ovšem může imigrační úředník na amerických hranicích vstup do země odmítnout.

Data získaná prostřednictvím formuláře se budou archivovat až 75 let, stejně jako informace z doposud používaných papírových dotazníků. Nakládat s nimi budou americké i zahraniční úřady a mezinárodní instituce odpovědné za vyšetřování zločinů, vymáhání práva či předcházení teroristickým činům. Dotazník bude k dispozici nejprve v angličtině, posléze i v dalších jazycích. Odpovědi však budou muset být vždy v angličině.

Registrace nejpozději 3 dny před odjezdem 

Podle ministerstva pro vnitřní bezpečnost bude elektronická registrace nutná 72 hodin před odjezdem, řada evropských firem dala najevo obavy, že to zkomplikuje cestování obchodníkům, kteří často musejí odletět na poslední chvíli. Registrace bude platná dva roky a umožní více vstupů do USA. „Ministerstvo má připravený určitý postup, jak vyhovět lidem, kteří musejí do USA odcestovat náhle,“ říká generální konzul Velvyslanectví USA v Česku Stuart Hatcher.

Ověření funkčnosti ESTA, které je jednou z podmínek zrušení víz, by mělo ministerstvo vydat na podzim. Využívání systému elektronického povolování cest bude od jeho spuštění v srpnu dobrovolné, povinně pak od 12. ledna 2009.

Nová opatření se budou dotýkat dvaceti sedmi zemí nyní zařazených do bezvízového programu, mezi nimiž je většina západních členů Evropské unie. Vízová memoranda, která jsou předpokladem pro zařazení do programu, zatím podepsalo s USA osm států, včetně ČR a Slovenska.   

Udělování víz
Zdroj: ČT24
Vydáno pod