Rakouská vláda poslala reformu zdravotnictví k poslancům

Vídeň - Rakouská vláda dnes schválila s určitými úpravami návrh reformy zdravotnictví, který vyvolal v uplynulých dnech velké protesty lékařů. Naposledy demonstrovalo proti reformě v úterý několik tisíc lékařů z celého Rakouska před sídlem kancléře ve Vídni. Rakouská lékařská komora, která reformu ostře kritizuje, vyzvala pro tento případ dokonce k třídenní protestní stávce, která by měla začít 16. června. Definitivně má o konání stávky rozhodnout v sobotu.

Vláda, která po jednáních se zástupci komory debatovala o reformě až do dnešní půlnoci, zapracovala do původního návrhu některé změny, kterými se snaží vyjít nespokojeným zdravotníkům vstříc. Například možnost vypovědět smlouvu s lékařem ze strany zdravotní pojišťovny po pětiletém kontraktu, která je jedním z hlavních důvodů nespokojenosti lékařské obce, byla zmírněna zřízením rozhodčí instance za účasti zástupce komory, která by měla tyto případy posuzovat.

V zásadě zachována zůstává další podstatná součást navrhované reformy, totiž převod dosavadních zdravotních pojišťoven do holdingu institucí sociálního pojištění. Zvýšeno bylo pouze zastoupení zdravotních pojišťoven a svazu důchodců ve správní radě holdingu. Rozhodující slovo v ní má ale zůstat hospodářské komoře a zaměstnanecké komoře.

Návrh bude urychleně předán parlamentu, v němž bude diskuse o reformě pokračovat. Původně si vláda přála dosáhnout schválení reformy v podobě zákona ještě před parlamentními prázdninami, tedy v průběhu července. Kancléř Alfred Gusenbauer se dnes k tomuto termínu nevyjádřil, zopakoval pouze, že vláda má zájem na co nejrychlejším schválení reformy.