Zimbabwská policie dnes krátce zadržela Morgana Tsvangiraie

Harare - Zimbabwská policie dnes na několik hodin zadržela zimbabwského opozičního prezidentského kandidáta Morgana Tsvangiraie, když cestoval po venkově v rámci své předvolební kampaně. Oznámilo to dnes zimbabwské opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC).

Tsvangiraiův mluvčí George Sibotshiwa uvedl: „Jsme průběžně zadržováni. Policisté říkají, že musíme počkat na velícího důstojníka, ale nevysvětlili, proč nás zadržují. Není to regulérní zatčení, ale ilegální zadržování. Zdá se, že chtějí přerušit program naší předvolební kampaně,“ dodal.

Tsvangirai byl podle MDC zadržen kolem poledne u silničního kontrolního zátarasu. Policie tam prováděla kontrolu vozidel a dokladů. Kandidát je s celým svým doprovodem tvořeným funkcionáři MDC a osobními strážci na policejním komisariátu v Lupane.

Zimbabwská opozice v březnových parlamentních volbách získala historické vítězství. Poprvé za 28 let Mugabeho vlády má většinu v parlamentu. V souběžných prezidentských volbách vůdce opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tsvangirai také vyhrál, ale podle oficiálních výsledků, opozicí zpochybňovaných, nezískal potřebný nadpoloviční počet hlasů.

O funkci hlavy státu se Tsvangirai s Robertem Mugabem utká ve druhém kole 27. června. Po prvním kole Tsvangirai opustil Zimbabwe v obavách, že na něj může být spáchán atentát, a strávil tam šest týdnů. Ke konci května se však do vlasti vrátil, aby mohl vést kampaň před druhým kolem prezidentských voleb.

Tsvangirai údajně přežil už nejméně tři pokusy o atentát. V roce 1997 se ho neznámí útočníci pokusili vyhodit z okna v desátém patře. Loni musel být po brutálním napadení policií hospitalizován. Nezávislé skupiny obhájců lidských práv dlouhodobě upozorňují, že stoupenci opozice jsou terčem násilné kampaně, která je má donutit, aby ve druhém kole hlasovali pro Mugabeho. Desítky lidí při ní byly zabity, stovky dalších zraněny. Ekonomická a politická krize, která je výsledkem vlády Roberta Mugabeho, vyhnala statisíce Zimbabwanů do zahraničí.