Na českých klinikách bude testován nový lék proti rakovině lymfatických uzlin

Praha - Přední české hematoonkologické kliniky budou testovat nový lék proti rakovině lymfatických uzlin. Vyvíjen byl v českých laboratořích, pracovalo se na něm ale i ve Spojených státech. Dosud byl testován na zvířatech a výsledky byly více než uspokojivé.

Rakovina je u nás druhá nejčastější příčina úmrtí, denně jí podlehne 76 lidí, za rok je to pak celkem 28 tisíc. Vědci z týmu profesora Holého a doktora Votruby z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd stojí u zrodu nového preparátu proti rakovině lymfatických uzlin. Látka GS 9219 bude testována během léta na českých klinikách v Praze, Brně, Olomouci či Hradci Králové.

„Principem léku je likvidace nádorových buněk, které způsobují onemocnění lymfatických tkání. Je to cílená léčba, která by měla minimálně poškozovat ostatní tkáně,“ říká přednosta Hematoonkologické kliniky FN v Olomouci Karel Indrák. Preparát se bude aplikovat jako půlhodinová infúze jednou za tři týdny.

Během testování se bude zjišťovat, zda nemá lék vedlejší účinky a také na kolik je účinný. „V první fázi se bude zjišťovat, jaká dávka bude vhodná pro pacienty,“ dodává Indrák.

Hematoonkolog Pavel Klener však varuje před předčasným optimismem, protože než se lék začne běžně využívat, může trvat i několik let.

Onemocnění, proti kterým by nový lék měl být účinný, každoročně postihne na dva tisíce Čechů.