Plazmová tužka už brzy usnadní běžný život

Praha - Skutečně nepromokavý stan, okna, která se nemusí mýt, a auta, co nepotřebují stěrače. To nejsou kulisy románu novodobého Julesa Vernea, ale vize blízké budoucnosti, s níž přichází vědci z brněnské Masarykovy univerzity. Společným jmenovatelem změn usnadňujících život je plazmová tužka.

„Plazma, která představuje vedle kapalného, pevného a plynného čtvrté skupenství hmoty, je ionizovaný plyn se specifickými vlastnostmi,“ vysvětluje Miloš Klíma z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Klíma je členem vědeckého týmu přicházejícího s revolučním vynálezem, který těchto vlastností využívá.

Plazmová tužka nabízí široké praktické využití. Na povrchu ošetřeného materiálu vytváří slabou, neviditelnou nanovrstvu odpuzující vodu. Její přínos ocení stavebnictví, automobilový nebo textilní průmysl, ale také zdravotnictví. Na nové rekordy se těší i sportovci, kterým nové technologie pomáhají k stále lepším výkonům. Například nové „nejrychlejší plavky světa“, které na trh vstoupily v únoru letošního roku, už stály za pádem devatenácti světových plaveckých rekordů.

Přes své na první pohled univerzální využití má i technologie plazmové tužky své limity. Slabá nanovrstva je velmi citlivá na mechanické poškození a neodpuzuje vodu s dalšími příměsemi, jako je například jar. Klíma ale věří, že s chlorovanou vodou v bazénech by problém mít neměla.