Palestinský vůdce Abbás vyzývá k dialogu s Hamasem

Ramalláh - Pro obnovení dialogu s radikálním islamistickým hnutím Hamas se dnes vyslovil vůdce palestinské autonomie Mahmúd Abbás. Ve večerním projevu k palestinskému lidu vyzval k národnímu dialogu s cílem podpořit jemenskou iniciativu, jejímž cílem je usmíření znesvářených palestinských frakcí Hamasu a Fatahu. Mluvčí Hamasu v Gaze Abbásovu iniciativu uvítal.

V uplynulém roce se objevily snahy - zejména ze strany Egypta - urovnat rozkol mezi oběma znesvářenými stranami, ale byly bezúspěšné. Abbás doposud tvrdil, že dialog s Hamasem obnoví pouze v případě, že se hnutí vzdá kontroly nad pásmem Gazy, které ovládá od loňského června.

Abbásův dnešní projev zazněl rok poté, co Hamas silou ovládl pásmo Gazy a vyhnal z něj prezidentovy bezpečnostní síly. Abbás odvetou sesadil z funkce premiéra Hamasu Ismaíla Haníju a na západním břehu Jordánu jmenoval vládu umírněných. Od té doby Hamas upevnil v Gaze své pozice, a to navzdory mezinárodnímu bojkotu, jehož vlivem jsou hranice pásma v podstatě uzavřeny a 1,4 miliony tamních obyvatel upadá do stále větší chudoby.