Medveděv dnes bude v Německu jednat o mezinárodní politice a ekologii

Berlín - Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes v Německu zahajuje první oficiální návštěvu země Evropské unie po svém nástupu do funkce. Kancléřka Angela Merkelová by s ním chtěla jednat o mezinárodních otázkách, ale i o vnitřních reformách a právní situaci v Rusku. Tématem rozhovoru mají být také ochrana životního prostředí, ochota jednat s opozicí či větší svoboda tisku. Německo je největším obchodním partnerem Ruska, a jejich vzájemné vztahy jsou proto pro obě země důležité.

Podle ruského deníku Kommersant je Medveděvova návštěva v Německu dalším důkazem toho, jaký význam přikládají obě země vzájemným vztahům. Připomněl, že Medveděv kontakty Moskvy a Berlína označuje za „privilegované“ a německá kancléřka Angela Merkelová za „strategické“. Ekonomická spolupráce obou zemí v posledních letech nejen vzrůstá, ale dostala se na kvalitativně novou úroveň.

Medveděv se v zahraniční politice zatím drží linie, kterou ve funkci prezidenta nastolil nynější premiér Vladimir Putin. Minulý týden odsoudil záměr Spojených států vybudovat v Česku a Polsku systém protiraketové obrany, odmítá uznání Kosova i případné členství Gruzie a Ukrajiny v NATO.

Německá kancléřka by mohla s Putinovým nástupcem hovořit také o změnách klimatu, boji proti mezinárodnímu terorismu a o situaci na Blízkém východě.

Ruský prezident se v Berlíně setká i s prezidentem Horstem Köhlerem, s ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem a navštíví památník rudoarmějců.